Bulimia tehnologica

cotdianul.ro
19 Iul 2007 Miron Ghiu

Sau despre cum esti inundat, chiar la tine acasa, de toate adaosurile tehnologice de care nu stiai ca o sa ai nevoie.

De ce calculatorul, telefonul mobil, iPod-ul sau orice alta trusa foarte inteligenta isi doresc, din proprie initiativa, sa incarce si sa iti descarce pe cap noutati. Toate acele add-on-uri care iti populeaza lista de programe. Si la care daca te uiti cu atentie scrie: folosit foarte rar!

Daca intri pe net cu cele mai lucioase browsere, mult mai performante decit clasicele Netscape sau IE, ai sa vezi cum noul iti bate in geam.

Fie ca e vorba de teme grafice sau de noi abilitati de prelucrare a informatiei, Mozilla/Firefox iti ofera, la virful degetelor, o gramada de install-uri lipicioase. De fiecare data cind dai restart ai sa vezi ca de fapt nu e destul ce ai avut pina acum. Tot timpul iti lipseste cite ceva: fie o bara de status care sa te anunte cum stai cu download-urile, fie extensii care sa-ti permita sa trimiti linkuri in contul de del.icio.us fara sa parasesti fereastra browser-ului. Iar daca esti un metablogger respectabil ai nevoie neaparat de ScribeFire – un editor integrat care te lasa sa postezi de cite ori salivezi la vreun www gasit la intimplare.

Esti dezorganizat? Esti cu capul in nori de date? Pentru asta ai BlueOrganizer, care iti recomanda site-uri si servicii in functie de preferintele tale pe care le retine si le exploateaza. Fie ca e vorba de carti preferate, vinuri, destinatii de calatorie, organizatorul de serviciu trimite totul direct la Amazon sau wine.com astfel incit ei sa stie tot.

Hackerul activist catalan Daniel Andujar de la TTTP (Technologies To The People) a atras atentia asupra strategiilor promotionale tipice noilor media (care-ti promit ca viata ta va fi mult mai usoara si ordonata daca downloadezi ce-ti recomanda ei cu insistenta). A promovat un gadget fantasmagoric in acelasi stil corporatist bombastic. Este vorba despre eliminarea cersetoriei cu ajutorul unor carti de credit care pot fi folosite oriunde, inclusiv pe strada. Tu creezi un cont cersetorului, pe care el il acceseaza cu un Recovery Card� si cu o parola personalizata. Un instrument simplu de folosit, eficient, doar ca inexistent. Cei de la Mac au muscat momeala, au cazut in propriile capcane si i-au oferit un contract hackerului care-i lua peste picior. Acesta, evident, a refuzat.

  • America versus Europa

Elita industriei new media si a comunitatilor online se numeste acum “Digerati” si isi propune sa parceleze fiecare centimetru digital. In aceasta elita intra, de la oameni de stiinta din domeniul computerelor pina la editorialisti in domeniu si bloggeri faimosi sau lideri de opinie in domeniul tehnologiei care vedeau Internetul ca pe un element transformational in societate. Impotriva lor s-au ridicat cei de la Nettime, din Europa, care erau impotriva update-urilor automate si a micilor jucarii pe care computerul si le transfera automat de pe Internet.

  • Detalii despre proiectul lui Daniel Andujar, accesati www.cotidianul.ro/select

Related Images:

Share

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *